Najekonomičniji MPV: Audi A2 1.2 TDI 3L

autor: AutoManijak datum: 24.03.2016.
$article->title;
Zanimljivosti

MONOVOLUMEN SA NAJNIŽOM POTROŠNJOM GORIVA


Monovolumeni (ili MPV, Multi-Namenska vozila) su kreirani pre svega sa idejom da pruže što više prostora, a da pritom ostanu praktični. Prevesti petoro ljudi, kućnog ljubimca, dečiji bicikl i korpu za piknik sa jednog kraja zakrčenog grada na drugi - nije lak zadatak. Tradicionalno, ovo su omogućavali automobili kao što su Chrysler Voyager, Renault Espace i sl. koji su predstavljali dnevnu sobu na točkovima i pružali mogućnost deci da izgube 1001 igračku na zadjem sedištu ispod slojeva prošlonedeljne užine. Ta vozila, pak, nisu mogla biti štedljiva, niti se to od njih očekivalo.

Ipak, neki od pripadnika ovog segmenta se mogu pohvaliti ekonomičnim motorima, a najekonomičniji od svih je AUDI A2 1.2 TDI 3L sa prosečnom potrošnjom od neverovatno niskih 3.2 litara dizela na 100 pređenih kilometara. Primetite da to nije automobil u kome želite da se, sa celom svojom porodicom i 7 kofera koje je supruga brižno spakovala, penjete uz Begaljičko Brdo sa uključenim klima uređajem. Ujedno ne želite da sedite u njemu ni dok momak pored vas na semaforu nervozno turira. Niti ćete, kad smo već kod toga, prepuni entuzijazma preticati kolonu vozila na Ibarskoj magistrali. Ali ono što takođe nećete je - skidati osmeh sa lica na benzinskoj pumpi nakon pređenih 900 kilometara gradske vožnje u kojoj ste prevezli gomilu ljudi, stvari, ljubimaca i korpi kolača za baku. Pritom ste se parkirali u centru grada, na mesto gde su mnogi pre vas odustali, jer je sa svojih nešto preko 3.8 metara dužine A2 kraći od mnogih gradskih automobila.



Treba, međutim, voditi računa da je u pitanju jedno od najmanjih vozila u ovom segmentu i ne očekujte da ćete preseliti stan iz 3 ture malenim Audi-jem, mada će vam biti sasvim dovoljno prostran za svakodnevne akcije. Osim što je jedan od najmanjih, on je jedan i od najlakših MPV-ova, jer su inženjeri Audi-ja nadmašili sebe razvojem specijalnog automatskog menjača i olakšavanjem karoserije na samo 830kg. Mnogi od njih su se verovatno razveli jer su sate prekovremenog rada provodili u projektovanju specijalnih komponenti kako bi vaš A2 3L imao gasne opruge petih vrata lakše za 250 grama.

Da sumiramo, ne radi se o lepom niti o brzom vozilu, ali ukoliko postanete vlasnik jednog od ovih automobila - postajete i vlasnik dela automobilske istorije i izvanrednog inženjerskog umeća koje će vaše svakodnevno lutanje gradskim ulicama učiniti jeftinijim i praktičnijim. A i lakše ćete naći 1001 izgubljenu igračku na zadnjem sedištu.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Volkswagen

1.2 TDI AYZ

radna zapremina:
1191
cm3
konfiguracija:
3 - Linijski
 
broj ventila:
6, 2 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
61
ks
obrtni moment:
140
Nm
Podaci o vozilu - Audi A2
~70% zaštite
proizvodnja:
2000. - 2005.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
3826
mm
širina:
1673
mm
visina:
1553
mm
prtljažnik:
390 - 1085
l
rezervoar:
35
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila