Neopravdano zapostavljen: NISSAN PRIMERA 1.8

autor: AutoManijak datum: 20.04.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

2004 NISSAN PRIMERA 1.8


Automobil poznat i kao Primera P12 predstavlja prvi Nissan-ov proizvod nakon udruživanja u Renault-Nissan alijansu. Ujedno je to bio i poslednji model Primera-e koja do danas nije dobila naslednika u D segmentu.

Švajcarski dizajner Stéphane Schwarz je napravio radikalan korak na putu razvoja tradicionalno konzervativnog Nissan-a, prateći ideju "Monosilhouette", odnosno jednostavne linije automobila pokrivenog snegom, koju je preneo na sedan, hečbek i karavan varijantu.

Sećam se kada sam prvi put imao priliku da uživo vidim ovaj automobil na ulici... Bio sam zaprepašćen - činilo se da je došao iz nekog drugog vremena. Obilazio sam oko njega i čudio se jednostavnim linijama i neobičnoj konfiguraciji komandne table. Utisak je kvario volan preuzet iz modela P11-144, kao i davači koji su odudarali od svemirskog dizajna centralne konzole. Sve ovo je, doduše, rešeno re-dizajnom 2004. godine. Treba istaći da je, još te daleke 2002. godine, ovaj model nudio kameru za vožnju unazad, DVD plejer sa navigacijom, kao i digitalnu dvozonsku klimu.



Ponuda motora je, takođe, bila zanimljiva. Tu su bili poznati benzinski agregati iz prethodnog modela, od kojih bih ja odabrao onaj od 1.800 kubika kao kompromis performansi i ekonomičnosti. Ovaj, kao i ostali benzinski motori su čuveni Nissan-ovi QG i QR agregati sa lancem umesto zupčastog kaiša i za njih gotovo da ne postoje prijavljene slabe tačke.

Za 1.9 dCi dizele pozajmljene od francuskog Renault-a se ne može reći isto i zato su u oglasima oni znatno jeftiniji (3.500 EUR spram 4.500 EUR za benzince) što je kod drugih proizvođača neuobičajeno. Pored Renault-ovih, u ponudi je bio i 2.2 Nissan-ov dizel, nažalost i on sa svojim problemima. EGR je otkazivao jako često, što je dovodilo do problema sa turbinom. Takođe, zatezači lanca su se pokazali kao problematični što je na kraju dovelo do preporuke da se ulje i filter ulja menjaju dva puta češće nego što je fabrički preporučeno.

Svestan sam da je ovo automobil koji oštro deli mišljenja svojom pojavom, ali smatram da vredi vaše pažnje prilikom izbora polovnog porodičnog automobila. Ipak, imajte na umu: U pitanju je odličan automobil koji nudi mnogo za malo novca, sve dok ste se odlučili za benzinsku varijantu. Dizele izbegavajte!
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Nissan

1.8 QG18DE

radna zapremina:
1769
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
16, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
114
ks
obrtni moment:
158
Nm
Podaci o vozilu - Nissan Primera
~70% zaštite
proizvodnja:
2004. - 2008.
godine
karoserija:
hečbek
5 vrata
dužina:
4567
mm
širina:
1760
mm
visina:
1482
mm
prtljažnik:
450
l
rezervoar:
62
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila