Neopravdano zapostavljen: Chevrolet Epica 2.0

autor: AutoManijak datum: 15.08.2016.
$article->title;
Neopravdano zapostavljen

CHEVROLET EPICA 2.0


Koliko vas bi volelo da vozi automobil mlađi od 10 godina, pokretan Porsche-ovim motorom, velik kao Mercedesova E klasa, opremljen kao C klasa, a značajno jeftiniji od A klase? Još da mu stoji VW znak na rešetki hladnjaka niko ne bi ni pročitao članak do kraja, već bi nastao stampedo na auto pijaci. Ovako nesretni Chevrolet, čuj mene Daewoo, dakle Chevrolet može da stoji mesecima, pa i godinu, negde u zapećku auto placa, neopran i neugledan, sve dok ga neko slučajno ne kupi jer je Golf kojeg je došao da pogleda malopre prodat.

Odmah na početku da otvorim karte i priznam da nisam ljubitelj Chevrolet-a, kao što nikad nisam bio ni Daewoo-a. Štaviše, Daewoo sam oduvek smatrao najmanje kvalitetnim korejskim brendom, što je do skora bio samo lep način da za nešto kažete da je smeće. Slično kao da neko jagnjeće pečenje okarakterišete kao najmanje kvalitetnu jagnjetinu iz Subotice. Oni gore nisu ni videli jagnje, osim možda na YouTube-u. Ali zato, riblji paprikaš... da poližeš i prste i kotlić! E pa korejska auto industrija je poslednjih godina napredovala ka tom kotliću, ali je Daewoo nestao pod plaštom GM-a, a potom se pod nazivom Chevrolet pre godinu dana potpuno povukao sa tržišta Starog Kontinenta.



Ipak, u jednom od svojih poslednjih trzajeva, uspeli su da proizvedu nešto što smatram da zavređuje pažnju kupaca polovnih automobila i stoga je naša današnja tema Chevrolet Epica. Ona je plod dizajna internog tima u Koreji, koji je preuzeo dirigentsku palicu od dugogodišnjeg partnera Italdesign Giugiaro-a. To je ujedno i razlog zašto je Epica delovala pomalo zastarelo čak i na svojoj sajamskoj premijeri, međutim njene klasične linije skrivaju jedan veoma praktičan i zahvalan automobil. Uz sasvim dovoljno prostora za putnike na udobnim sedištima napred i pozadi, Epica nudi 480 litara prtljažnog prostora i pregršt ostava za sitnice svuda po kabini. Njeno međuosovinsko rastojanje od 2.7 metara predstavlja odličan osnov za udobnost, mada zastarelo rešenje ogibljenja negativno utiče na upravljivost u krivinama i stvara osećaj velikog inertnog automobila. 75% populacije to neće ni osetiti, dok ostalih 25% treba da se preispita ukoliko im agilna vožnja predstavlja bitan parametar prilikom odabira polovnjaka.

Kontrolna tabla i centralna konzola takođe malo kaskaju za konkurencijom, ali isključivo vizuelno, dok su kvalitet i odabir materijala sasvim na nivou. Iako mnogi zameraju dizajnu davača i komandi, meni se lično dopada njihova jednostavnost i preglednost, spram nekih modernih LCD rešenja koja me podsećaju na kineske mini-linije. Veliki plus je i bogata standardna oprema u paketu LS, dok je LT nudio manje-više sve što se i danas nudi u D segmentu.



Ali, ono što definitivno izdvaja ovo vozilo iz konkurencije nikad-čuo automobila jeste ono što ga pokreće. U pitanju je 6-cilindrični 2-litarski motor projektovan od strane nemačkog Porsche-a, specijalno za Daewoo / Chevrolet i predstavlja nastavak saradnje koja se ogledala kroz 2.5-litarske agregate ugrađivane u neke ranije modele. Šest cilindara poređanih u liniji sa po četiri ventila po cilindru predstavljaju pravu malu fabriku snage koja sa lakoćom pokreće ovaj tonu i po težak automobil, pružajući mu ubrzanje ispod 10 sekundi i maksimalnu brzinu od adekvatnih 207 km/h.



Bregastu osovinu pokreće lanac, što je svakako dodatno uticalo na pouzdanost konkretnog agregata, koja se sada već 10 godina dokazuje na putevima. Naravno, ovakva konfiguracija ne štedi benzin, te je deklarisanih 8.2 litra na 100 kilometara optimistično, tačnije litar i po optimističnije nego što vozači prijavljuju.

Za one kojima to predstavlja eliminatorni problem tu je i dizel varijanta koju pokreće 2.0 VDCi agregat poznat iz Captiva-e, ali tada treba računati na skuplje održavanje usled kvarova, pre svega na DPF sistemu, kao i na blagovremenu zamenu zupčastog kaiša. Moj savet bi bio držati se benzinske varijante jer ona ovom automobilu daje jednu veliku dozu ozbiljnosti.



Chevrolet se nije potrudio da preda ovaj model na EuroNCAP testiranje kako bismo saznali koliko brzo smemo da se zabijemo u nepomičnu prepreku, ali sam ja iskopao informacije sa Australijskog ANCAP testa bezbednosti kome je bio podvrgnut klon model Holden Epica. S obzirom da su u pitanju gotovo identični parametri testiranja mislim da moižemo tako interpretirati i rezultate, te ovo vozilo zaslužuje 4 zvezdice za zaštitu odraslih putnika uz 26.5 osvojenih poena (od maksimalno 37). Takav rezultat je daleko od sjajnog, ali imajući u vidu veličinu i težinu vozila, predstavlja dovoljno visok nivo bezbednosti da bih se ja usudio da ga preporučim. Možda je najbolje da prosudite sami analizirajući snimak ispod:



Na kraju, ako znamo da se primerci iz 2007. godine prodaju u oglasima za oko 3.500 eura i da su mnogi zapravo kupljeni novi na našim prostorima, redovno održavani, uz prelaženje pristojne kilometraže, moramo se složiti da Epica zaslužuje da je barem uzmemo u obzir. Možda ne ubrzava i ne leži na putu kao Porsche 911 ili Chevrolet Camaro, ali barem ima tu i tamo po neki šraf od oba.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
Chevrolet / Porsche

2.0 XK6

radna zapremina:
1993
cm3
konfiguracija:
6 - Linijski
 
broj ventila:
24, 4 po cilindru
 
dotok vazduha:
Atmosferac
 
vrsta goriva:
Benzin
 
snaga:
141
ks
obrtni moment:
195
Nm
Podaci o vozilu - Chevrolet Epica
nije testirano
proizvodnja:
2006. - 2010.
godine
karoserija:
limuzina
4 vrata
dužina:
4805
mm
širina:
1810
mm
visina:
1450
mm
prtljažnik:
480
l
rezervoar:
65
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

19.09.2017. 22:29, Cubi

Napominjem da je zadnji model Chevroleta koji je prodat u Europi , prodat u Engleskoj 2014 godine . I od onda se više ne prodaje u EU , šta to znači potencijalnim kupcima ? Pa za kratko vreme će osetiti nedostatak rezervnih delova , zatim ogromno poskupljenje tih istih rezervnih delova , ako ih nađu ...i na kraju sve manje ovlaštenih servisa , sa iole obučenim majstorima i dijagnostičarima . Lepo izgleda , natrpan je svim mogućim opcijama ....ali kao i jadni Rover koji je pred kraj svog automobilskog života , stavljao sve od opreme po istoj ceni kao i najosnovniji model u početku , jer je znao da izumire i da ne može da se poredi sa napadom jeftinih koreanaca , turaka i kineza . Tako je i Chevrolet za Evropsko tržište propao , jer je bio loš od samog početka .

10.06.2017. 10:27, Boris Terzic

jel zna neko jel benzinac 2.0 ima plivajuci zamajac?

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila