Okršaj: Fusion 1.4 TDCi vs Meriva 1.3 CDTI

autor: AutoManijak datum: 21.06.2016.
$article->title;
Okršaj

FORD FUSION 1.4 TDCI vs OPEL MERIVA 1.3 CDTI


Nije tajna da većina nas priželjkuje atraktivne, snažne automobile cenjenih svetskih brendova, velikih felni i listom dodatne opreme dužom od liste neophodnih dokumenata za dečiji dodatak. Malo ko, ipak, pristaje na ceh koji uz to ide. Tu pre svega mislim na cenu registracije, cenu redovnog servisa, cenu rezervnih delova, cenu guma i, jednom rečju brate, cenu. Prosečnoj porodici je potreban automobil koji će lako prevesti 4-5 osoba uz nešto prtljaga i sve to uz što nižu potrošnju i troškove održavanja. Zato sam odlučio da se pozabavim relativno slabo zastupljenim predstavnicima malih MPV vozila koji bi trebalo da ispune sve spomenute uslove.

Za početak tu je Ford Fusion, odnosno podignuta i razvučena Fiesta pogodna za malo više vozače i malo neravniji teren. Kad kažem malo neravniji teren mislim na prosečnu ulicu u nekoj varošici pred izbore i ništa više od toga. Visok 153 i širok 172 centimetra, ovaj automobil ne predstavlja baš etalon stabilnosti na putu, mada vozači prijavljuju visok nivo komfora koji ovakva konfiguracija pruža, uz solidno ležanje pri normalnim brzinama. Ipak, Meriva je 3 centimetra uža i čak 10 viša, što dodatno umanjuje upravljivost, ali povećava prostor za noge i prtljažnik. U pitanju je preterano narasla Opel Corsa C sa kojom deli puno delova i veliki broj motora.



Što se tiče agregata, ponuda je kod oba automobila bila raznovrsna, ali sam se ja odlučio za dva najmanja dizela kao prilično privlačnu varijantu prosečnoj porodici na ovim prostorima. Ford pokreće Peugeotov najmanji HDi u izvedbi od malobrojnih 68 konja i samo 160 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor nam je poznat iz Fieste, ali i Mazde 2 i predstavlja relativno bezbedan izbor za nekoga kome performanse ne igraju baš nikakvu ulogu u životu. Srećom, Fusion nije teži od 1.100 kilograma, pa ga i ova siromašna ergela vuče do 100km/h za podnošljivih, ako ne obeshrabrujućih, 15.5 sekundi.

Meriva, sa svojih 200 kilograma viška, ne može da se pohvali čak ni tako skromnim rezultatima. Fiatov mali MultiJet ima 2ks i 20Nm više, ali mu ipak treba skoro 18 nepodnošljivih sekundi agonije da dostigne trocifrenu brzinu. Dobra vest je da oba ova automobila dolaze i u varijantama sa većim dizelkama, te Meriva nudi 1.7 Isuzu-ov motor od 100 konjskih snaga, dok se Fusion može pohvaliti čuvenim Peugeot-ovim 1.6 HDi agregatom od 90ks.



Ono što vozače ovakvih automobila motiviše kod izbora motora male zapremine jeste - potrošnja. Fusion zvanično troši u proseku 4.4 litre dizela na 100 kilometara, dok Meriva traži 0.6 litara više. Međutim, kada uporedimo realne podatke sakupljene od strane vozača širom Evrope, ta razlika se smanjuje na beznačajnih 0.2 litra (5.2 Fusion, 5.4 Meriva). To su i dalje dobri rezultati, te donekle opravdavaju osećaj niže vrednosti prilikom preticanja. Preticanja u smislu da vas pretiču, a ne vi da pretičete. Osim ukoliko sustignete neko zaprežno vozilo. Sve u svemu, motori i potrošnja goriva nisu presudni u odluci između ova dva automobila, iako bih ja blagu prednost uvek dao MultiJet-u, ali to je moj subjektivni stav.



Nešto što bi svakom vozaču takođe trebalo da bude bitno je i bezbednost. Na papiru, ova dva vozila su prilično slična i, sa svoje 4 EuroNCAP zvezde, zadovoljavaju potrebe prosečnog čoveka koji ne planira veleslalom Kanjonom Morače. Ipak, kada se rezultati malo detaljnije izanaliziraju, deluje da je Fusion ipak za nijansu bezbedniji, posebno prilikom frontalnog sudara. U svakom slučaju, za klasu kojoj pripadaju, oba vozila su zadovoljavajuće ocenjena i tu nema previše zamerki.

Da zaključimo, ni jedan od ova dva automobila nije Renault Espace, ali ni ne pretenduje to da bude. U pitanju su kompaktna vozila na samom pragu MPV segmenta koja pružaju dosta za malo novca, te ljudima kojima je potreban prostor i koji većinu kilometara prave u gradu mogu biti itekako zanimljivi. Pritom se radi o ekonomičnim ljubimcima, kako što se tiče potrošnje goriva, tako i održavanja. Na vama je samo da se gnušate brzine i imate dva dobra kandidata na koja možete potrošiti oko 3.000 teško stečenih eura.
Podaci o vozilu - Ford Fusion
~70% zaštite
proizvodnja:
2005. - 2012.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4020
mm
širina:
1721
mm
visina:
1528
mm
prtljažnik:
337 - 1175
l
rezervoar:
45
l
Podaci o vozilu - Opel Meriva
~70% zaštite
proizvodnja:
2005. - 2010.
godine
karoserija:
minivan
5 vrata
dužina:
4052
mm
širina:
1694
mm
visina:
1624
mm
prtljažnik:
415 - 1410
l
rezervoar:
52
l

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

11.07.2021. 10:04, Husein Dzaferovic

Dobra oba vozila,al ja bih dao prednost opel merivi sa 1.7 cdti 74kw i benzincom 1.6 8v 63kw stari motor i jeftin za odrzavanje.

Stariji komentari...Sledećih 10

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila