Zastupljeni dizel motori: FIAT 1.9 JTD 115

autor: AutoManijak datum: 01.06.2016.
$article->title;
Popularni motori

FIAT 1.9 JTD 115


Ljudi sa ovih prostora vole da se svađaju. To im je u krvi. Bilo da se radi o fudbalskim klubovima koje podržavaju, o strankama za koje glasaju ili čak rijaliti zvezdama zbog kojih više ni ne palim TV. Poslednjih par godina je ipak jedan od najčešćih uzroka svađa između prijatelja, kumova, rodbine, ali i potpunih neznanaca - tema najpouzdanijeg dizel motora. I to nekako baš sad kada su dizeli značajno nepouzdaniji nego što su to nekada bili. Razlog za ovo je jednostavan: Klasični dizel motor je bio jednostavniji od benzinskog, dok su moderne dizelke i do 2x komplikovanije, uz brdo propratnih sistema koji stvaraju glavobolju prosečnom vozaču uvezenog, polu-raspalog, polovnjaka.



I dok kvalitet motora svakog od proizvođača ostavlja mesta diskusiji, mama i tata common rail-a su itekako poznati. U pitanju su Magneti Marelli i Centro Ricerche (istraživački centar) Fiat koji su, sve do 1993. godine, intenzivno radili na razvoju ove tehnologije kao logičnoj nadogradnji na TD motore sa elektronskim ubrizgavanjem. Nažalost, mada ne i na iznenađenje, nisu bili sposobni da izguraju priču do kraja i reše probleme vezane za mašinske tolerancije i preciznost dizni, te su patent prodali komaniji BOSCH koja je do 1997. godine usavršavala detalje vezane za ubrizgavanje goriva. To je bila odluka istog nivoa kao da je Zuckerberg odlučio da 2005. godine proda Facebook MySpace-u jer mu je bilo teško da reši problem u javascript-u. On to, naravno, nije uradio i sada se sapliće o zlatnike po kući, dok FIAT ima 4 modela, od kojih im je najpopularniji iz 2007. godine. Elem, prvi serijski putnički automobil sa common rail motorom koji se pojavio na putevima bio je Alfa Romeo 156 2.4 JTD. Ja sam imao priliku da posedujem automobil sa jednom od varijanti tog 5-cilindričnog agregata sa 2 ventila po cilindru, ali sam se za ovu priliku odlučio za 4-cilindrični 1.9 JTD kao jedan od najzastupljenijih motora na Ex-Yu prostoru.

Konkretna varijanta od 115 konjskih snaga nije najzastupljenija po broju različitih modela u koje je ugrađivana, ali jeste po broju automobila koje pokreće na ulicama u trenutku dok ovo čitate. Pogledajte kroz prozor i uverićete se! Pre svega tu je već navedeni Alfa Romeo 156 i njegov mlađi brat 147, zatim Golf Dvojka 21. veka, poznatija u narodu kao Fiat Stilo, ali i omiljena-taksistima Lancia Lybra. A, da! I Multipla... Nju sam izgleda zaboravio. Dobro, možda ne toliko zaboravio koliko potisnuo. Upravo svi gore navedeni automobili su imali negativan uticaj na reputaciju odličnog JTD motora, jer svaki od njih ima bar 10ak slabih tačaka - ali gotovo nijednu vezanu za sam motor! Da se razumemo, to što svako jutro idete po hleb, mleko, dve uporne spone i viljušku, nema nikakve veze sa pouzdanošću motora.



Blok ovog agregata je manje-više preuzet sa 1.9 TD varijante koja se ugrađivala u matori Tipo, Tempru, Bravo itd. Jedno vreme sam, silom prilika, provodio dosta vremena sa svojim ljubimcima po auto-mehaničarskim radionicama i, iz razgovora sa iskusnim majstorima, saznao da niko od njih nikada nije otvorio neki 1.9 JTD. Posebnu težinu tome daje činjenica da mnogi taksisti voze automobile sa upravo ovim motorom, a njihove kilometraže su često oko pola miliona, pa i preko. To ipak ne znači da se na tom motoru ne kvari apsolutno ništa. Postoje poznati problemi sa termostatom (nov 100 EUR, ali može da se nabudži i onaj od Renault-a 4 za 15 EUR), alternatorom (reparacija oko 60 EUR), EGR ventilom (Na uniJET motorima se jednostavno zatvori punim parčetom metala umesto dihtunga) itd.



Posebnu pažnju treba voditi o blagovremenoj zameni zupčastog kaiša. Naime, fabrika je svojevremeno deklarisala interval od 90.000km, mada je praksa pokazala da je svaki metar nakon 50.000km lutrija na kojoj srećni gubitnik možete postati upravo vi. Glavna nagrada je prezupčavanje motora i lomljenje ventila o glave cilindara. Uzrok ovome je tragikomičan, jer zapravo ni nema veze sa kaišem, već je vodena pumpa ta koja je zadužena za karambol. Ona ume da zariba mnogo pre nego što se istroši kaiš koji je pokreće i da, samim tim, započne domino efekat koji za krajnji rezultat ima bolnu grimasu vozača dok mu saopštavaju cenu popravke. Zbog toga je pumpu potrebno menjati svaki put uz veliki servis bez obzira na to u kom stanju se u datom trenutku nalazi.



Ne dozvolite da vas sve navedeno uplaši, jer uz redovno (i poprilično jeftino) održavanje dobijate mazgu od motora, spremnog za više stotina hiljada kilometara druženja. On vuče kao da ima više od deklarisanih 115 "konja" i uz to je veoma štedljiv. EGR se isključuje iz sistema konzervom tunjevine, DPF ni nema, plivajući zamajac ume da strada ali nije preskup. Uostalom, jedno je sigurno: Ukoliko pazarite polovnjaka sa ovim motorom, motor će vam predstavljati najmanji problem.
Podaci o motoru ( problemi & kvarovi )
radna zapremina:
1910
cm3
konfiguracija:
4 - Linijski
 
broj ventila:
8, 2 po cilindru
 
dotok vazduha:
Turbo
 
vrsta goriva:
Dizel
 
snaga:
115
ks
obrtni moment:
275
Nm

Marketing

Dopadaju Vam se tekstovi? Naručite knjigu!

Svi Vaši omiljeni tekstovi na 185 strana


Više od 50 najpopularnijih tekstova sa Automanijak bloga, kolumne na portalu MojAuto.rs i štampanog dodatka novina "Blic" zaokruženih u knjigu. Obradujte sebe ili nekog drugog zaljubljenika u automobilizam ovim ponekad korisnim, a često šaljivim skupom saveta, iskustava i utisaka jednog Automanijaka.

Brzo i jednostavno naručite knjigu online.

Komentari posetilaca



NAPOMENA: Polja obeležena zvezdicom (*) su obavezna. Slanjem komentara potvrđujete da ste pročitali i da prihvatate uslove korišćenja našeg portala.

Trenutno nema komentara. Budite prvi da ovo prokomentarišete.

Proverite automobil po broju šasije

Pratite nas

AutoManijak Instagram

AutoManijak Facebook

AutoManijak baza trenutno sadrži:

47svetska automobilska brenda
1.531zasebnih modela vozila
2.233motora raznih proizvođača
13.778konkretnih automobila